Boyarsky Murphy

Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy
Boyarsky Murphy

Boyarsky Murphy is committed to exploring new potentials for the development of sustainable design at many different levels. We work with: energy from waste; off-the-grid developments; the re-use of existing buildings; and the development of ignored and under-used urban sites. Established in 1994 we have built up an international reputation for unusual and challenging projects at all scales, from master plans to individual houses.

Energy from Waste

Boyarsky Murphy have been involved in the design of an advanced Anaerobic Digestor facility for a site near March, Cambridgeshire. The project achieved planning consent in late 2009 and construction for the first phase started in January 2011. Food waste will be processed to produce bio-gas and a digestate that can be used as a soil conditioner. The gas will be processed through a series of combined heat and power units producing electricity and heat. Enough electricity will be provided to supply the needs of the equivalent of 2,000 housing units whilst enough heat will be provided for up to 750 homes. The facility will potentially reduce the amount of waste sent to landfill by up to 30,000 tonnes per annum. Associated with the facility will be an organic water recycling plant and visitor centre.

The main Reception Hall, visitor centre and offices have been designed with a straw bale construction within laminated timber cassettes, rendered with lime wash. The green, saddle roof will be planted as a 28mm sedum blanket. The organic water recycling centre comprises a gridwork of submerged water tanks with an ETFE inflatable roof that will cover a large greenhouse for the growing of tropical fruits and plants.

Amphibious Aquacultural Seascape Unit
We have also developed prototypes for an Amphibious Aquacultural Seascape Unit that will support a self-sufficient cycle of production of fish, food and biomass for the production of energy. This model is capable of sustaining small communities across the globe and can be deployed in areas prone to flooding. A version of this prototype was awarded a prize for the 2012 Thematic Pavilion in Yeosu, South Korea.

Off-the-Grid Developments

Greenboost
A community of 412 housing units with 32,000 m2 of commercial, light Industrial, leisure, retail and community space in Cambridgeshire. The development will get electricity, heating and cooling from an advanced Anaerobic Digestor. An organic water treatment plant will turn grey and brown water into potable.

The master plan has been designed using parametric tools to maximise solar orientation and to prioritise pedestrian over vehicular. Housing units will be Code Level 6, constructed from pre-fabricated cross laminated timber panels.

Re-use
It has been said that the most sustainable form of building is not to build at all. We believe that it is better to re-use existing structures rather than demolish them and that the dialogue between new and existing can be a fertile and creative one. Boyarsky Murphy has worked on a number residential refurbishments and extensions to existing buildings and structures including partially ruined historic monuments and:

Christ Church Tower, Newgate Street, London EC1

The conversion of Sir Christopher Wren’s Grade One Listed Christ Church Tower from a partial ruin into a single family residence. The conversion of the tower comprised the creation of a dwelling that extends over twelve levels, culminating in a ten metres tall volume with two mezzanines that houses a living room, library and viewing platform. The first three levels of the tower are living areas with a dining room, a kitchen mezzanine and a living room. The next five levels comprise a master bedroom, master bathroom, a double volume space that houses two bedrooms, and a floor with two bathrooms and a utility room. A lift rises from level three to level ten. There are three internal staircases, two of which are circular and one is elliptical. The existing stair within the north-eastern wall is retained as a fire escape. New floor levels were positioned to maximise light within the Tower. Christ Church Tower was an Architectural Record House in 2007.

The Cloud, Clerkenwell Road, London

The reorganisation of the top floors of a former industrial building in London’s Clerkenwell district involving both renovation and an extension. A new pod has been constructed on the existing roof. The pod, known as the Cloud, is clad in black rubber with a stainless steel mesh skin. It houses a master bedroom and bathroom with a series of outdoor terraces around it. The lower flow is reorganised into a flowing living area with curved walls and screens that organise the diverse areas and focus visitors through a series of internal vistas.

RNLI, Tenby, Wales
Boyarsky Murphy was finalists in an open competition for the conversion of Tenby’s listed lifeboat station into a residence. We have since worked with the RNLI to assess the potential of converting a number of other redundant, or soon to be redundant, lifeboat stations.

The Nook, Eel Pie Island, London

The client had purchased a dilapidated shack within the Thames's flood plane. Raised off the ground on concrete pad foundations, The Nook was originally a timber boathouse to which had been added a prefabricated panel structure with a number of outbuildings. Our initial concept was to overlay a new roof onto the existing footprint.This would allow us to break with the building's original configuration, to reorient the house away from the footbridge and extend it towards the river, and to introduce a number of new elements to define a lifestyle for the house.

The roof, comprising two interlocking diagonal planes of bolted of steel joists, floats over the building and is supported on small circular steel posts that are either bolted to the existing wall plate or to new steel posts embedded within existing walls. This allowed for the insertion of a butt jointed glazed clerestory to the entire perimeter of the house. The clerestory separates the ceiling from the walls and provides a continuously changing panorama of sky and trees without any other intrusion from the outside world.

The front elevation was replaced by a steel frame from which a large sliding double-glazed screen is hung. It opens up the interior of The Nook onto a hardwood deck and the river beyond. All the existing partitions were removed. New interior partitions are all below the level of the clerestory cill line and they are not enclosed by individual ceilings. All the doors, external and internal, slide. A curved wall divides the public and private areas of the house. It contains the kitchen, bathroom, entry lobby and study and is punctured by openings which serve as either doors or internal windows. One can, for example, sit in the bath and look directly onto the river. The living and dining room has a revolving spherical wood burning fire which is suspended from the roof.

South Hill Park, Hampstead, London
The extension to and conversion of a Victorian end-of-terrace house including the excavation of basements and the creation of an additional floor. The existing staircase was repositioned to the front of the property to form an elliptical stair that wraps around a shaped lift core. This allowed for the re-orientation of the house to the Hampstead ponds and the achievement of full width floors at each level.

Elgin Crescent
The formation of a two storey apartment from two separate floors of a large terrace building. A new space is formed by the creation of a five metre void underneath an original Georgian stone staircase within which a new stair is formed. This new connecting element reorients the apartment to the communal gardens to the rear of the property.

Forgotten Spaces

A New Productive Landscape, Camden, London
Proposals for an elevated stretch of abandoned railway in Camden including a ribbon of 150 micro allotment plots, a new bridge within a bridge and landscape and small retail elements. The proposal was a finalist in the RIBA’s Forgotten Spaces Competition, 2010.

New Productive Landscapes, Islington
We are currently working with Islington to identify railway sites that can be

Sliver House, Maida Vale, London

The Sliver House is a unique response to a difficult infill site. The site had been left derelict for decades because there were no obvious ways to develop it. Previously it had been the stables for a Victorian wine cellar.
Wedged between two imposing Victorian end of terrace buildings with a street frontage of less than three metres, the site is eleven metres deep and 7.5 metres wide at the rear of the property. Each plan, therefore, took a different form resulting in a stacked configuration. The guiding principles behind the project were to introduce as much light as possible throughout the building whilst retaining privacy from the many neighbouring windows.
The basement which houses kitchen, dining and family room, was carved out from the ground and is top lit. The ground floor (living room), opens onto an enclosed courtyard garden. The two upper floors have three bedrooms.

Contact: Nicholas Boyarsky

Contact

Boyarsky Murphy
64 Oakley Square
London
NW1 1NJ
United Kingdom
Phone: 0207 388 3572