Fraher Architects

Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects
Fraher Architects

Architectural Awards 2010:
British Home Awards 2010: Design Competition: Runner up
RIBA White Rose Awards 2010: Finalist
Grand Designs Awards 2010: Finalist
LABC Awards 2009: First Place
RICS Awards 2010: Finalist

FRAHER ARCHITECTS – THE PRACTICE

Fraher Architects is a young architectural practice founded by Partners Joseph Fraher and Lizzie Webster.

We are RIBA and ARB registered architects and teach units at Nottingham University, specialising in the technical and environmental aspects of design. We see Fraher Architects as a natural extension of this, and as an opportunity to put into practice our shared passion of environmentally aware, innovative design.

For Joe, the focus is simple; “We want to deliver accessible, environmentally aware design which integrates sustainable technologies, not just as an afterthought, or as a necessity of modern building, but as a driving force, that informs every aspect the project in a very real way.”

Lizzie sees their approach as; “Introducing experiential spaces as opposed to spaces based on theories. Through this approach we believe that space, whether private or public, can be individual, dynamic and beautiful.’’

For a practice only established at the beginning of this year, we possess an extensive portfolio of work in the residential sector. We are currently working with several larger firms, on a series of projects including a 22,500 sqft extension and retro fit of a prestigious office building in Holborn. This scheme is currently on site and on course to achieve a BREEAM Very Good Rating. In addition and in collaboration with AEA we have just submitted a scheme for planning consisting of eight units on a Brownfield site in Lewisham. Set in a flood zone, the terrace utilises an innovative prefabricated construction method that can be assembled in short time frame and is flood resistant. The units require minimal skilled labour to build, reducing construction costs and increasing affordability. The project is secure by design, sets out to achieve a BREEAM excellent rating and incorporates a host of sustainable features.

Our conceptual work in environmental design has also drawn the attention of Building Futures, and is one of four London practices to exhibit at the ‘Facing up to Rising Sea Level’ exhibition with the CZ Container Converter.

FRAHER ARCHITECTS – FEATURED PROJECTS

Eco Barn – Yorkshire
Completed

The client wanted to convert a derelict barn in a conservation area, into a 3 bedroom eco holiday barn, whilst minimising the impact on both the immediate and wider context of the original building. The history and location of the original building located within the curtilage of a Grade II listed Jacobean Hall, required a highly sensitive approach.

We housed the sleeping accommodation in the earth-sheltered ground floor, maximising the effects of thermal storage. The first floor opens up in a vaulted open plan living space, maximising both light and solar gain in winter. A ground sourced heat pump in the south-facing slope below the site, combined with a heat recovery ventilation system takes care of the building’s heating requirements.

We referenced a nearby mill building along with the local agricultural vernacular and combined this with modern glazing technology to create a considered sensitive response to the building’s environment. The combination of the exposed green oak frame and large expanses of glass makes the most of the views of the valley, whilst reflecting back the broader surroundings, anchoring the building into its context and staying true to the heritage of the local area.

"Fraher Architects delivered the design concept for the barn. ‘Philip Ryley Surveyors,’ were appointed to deliver the building. Their attention to detail has truely created the project in line with the original design intent. Many thanks for all their hard work.”

The Memory House
Finalist Design in International Competition.

  • We want to consider a variety of homeowners when considering the retrofit to No.81-87 Shakespeare Street. Can a home adapt to suit the owner no matter what age or physical condition: Young professionals, families, retired couples and a dependent liver with carer. The building can be arranged into a variety of layouts in order to accommodate users at various stages of their life. It is with this design intention in mind, that the house can effectively support its owner throughout their life span, providing them with the facilities that they require at the appropriate time.

    The Memory House provides homeowners with:

  • a zero carbon way of living.
  • a space that is adaptable so that the home can accommodate physical changes in user, avoiding the need for the home owner to move.
  • a view to engage the user with the environment and subsequently the community. The observer can often isolated and distant. The boundary between the observer and observed should become more integrated.
  • spaces to stimulate memories and reflection, that forms the background to occupier’s life.
  • The memory box is a store for photographs, ornaments and symbols of life stories that represent the individuals within the house. This gives the home a ‘personality,’ both internally and externally.

    En